Becayiş Nedir ? Nasıl Becayiş Yapılır ?
Becayiş, tanım olarak karşılıklı olarak yer değiştirmektir. Becayişin tanımı, 657 sayılı Kanunun 73'üncü maddesinde yapılmıştır;
"Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır."
Kamu Kurum ve Kuruluşu niteliğinde bulunan tüm kurumlarda görev yapmakta olan personel becayiş yapabilmektedir. Ancak bazı kadrolarda becayiş için bekleme şartları bulunmaktadır. Örneğin; 3+1 Sözleşmeli Personel bir bakanlıkta 1 (Bir) yıllık sürenin sonunda becayiş yapabilirken, farklı bir bakanlıkta bu süre 4 (Dört) yıl olarak uygulanmaktadır.
Kadrolu Memur
4/B Sözleşmeli Personel
(3+1) Sözleşmeli Personel
Sürekli İşçi
4924 Sözleşmeli Personel
399 KİT Personeli
"Becayiş aynı kurum personeli arasında yapılır. Yani Sağlık Personeli ile Maliye Bakanlığı personeli karşılıklı olarak yer değiştiremez. Örneğin;Sağlık Bakanlığına bağlı Van ile Erzurum illerinde çalışan sağlık personeli karşılıklı olarak yer değiştirebilir. Becayişte, sınıf ve ünvan aynı olmalıdır. Örneğin Bilgisayar mühendisleri kendi aralarında, hemşireler kendi aralarında becayiş yapabilirler.
Becayiş'in atamaya yetkili amirce uygun bulunması gerekmektedir. Örneğin Mersin ile Adana arasında becayiş yapacak Sağlık Bakanlığı personelinin bir dilekçe ile il veya ilçe müdürlükleri aracılığıyla Bakanlığa başvurması ve Bakanlığın da bunu uygun görmesi gerekmektedir. Her kurum veya bakanlık atama ve nakil yönetmeliğinde becayiş hususuna yer vererek açıklama getirmiştir. Becayiş şartlarını her kurum veya bakanlık özel olarak belirlemiştir.
657 sayılı Kanunda becayiş için bir dönem öngörülmemiştir. Ancak öğretmenlerin eğitim ve öğretimin bütünlüğü çerçevesinde ara tatil veya okul bitiminde başvurmaları daha uygun olacaktır.
657 sayılı Kanun, her ne kadar becayiş için atamaya yetkili amirin onayını zorunlu görmüşse de, onay verilmemesi için hiçbir sebep bulunmamaktadır. İdarenin yaptığı ve yapacağı tüm işlemlerin kamu yararına uygun olması gerekmektedir. Becayişte kamu yararı açısından, olumsuz cevap verilmesini gerektirecek hiçbir neden bulunmamaktadır. Bu nedenle uygun becayiş talebine izin verilmemesi halinde açılacak bir dava kazanılır.
Öğretmenler ve sağlık personeli zorunlu hizmete tabidir. Bu nedenle zorunlu hizmet gören personelin becayiş isteyeceği ilinde zorunlu hizmet bölgesi kapsamında olması gerekmektedir.
“Karşılıklı Olarak Yer Değiştirme: Madde 73- (Değişik: 31.7.1970- 1327/32 md.; 30.5.1974-KHK 12/1 md.; aynen kabul: 15.5.1975- 1897/1 md.) Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.”
696 KHK ile kadroya geçirilen sürekli işçilerin tayin haklarının kısıtlanmış olması nedeniyle, toplu sözleşmeler ile kazanılan birçok tayin maddesi uygulanmamaktadır. Ancak becayiş talepleri herhangi bir sorun yaşanmaksızın yerine getirilmektedir. Bu nedenle işçiler için en hızlı yer değişikliği sistemi karşılıklı yer değiştirme sistemi olmuştur.
Becayiş için karşılıklı mutabakat sağlayan personelin aynı süreler içerisinde dilekçelerini (Dilekçelerinde becayiş yapacakları kişilerin bilgilerini ileterek) kurumlarına vererek becayiş süreci başlatılır. Becayiş talepleri yetkili birimlere ulaştıktan sonra uygun bulunması halinde gerçekleştirilir.
Türkiye'nin en kapsamlı ilk ve tek becayiş uygulaması iscilerbirligi.com aracılığıyla daha hızlı sonuçlar alarak, becayiş bulabilirsiniz.
İlanlar bölümünde Yer değişikliği başlığına bakabilir veya ilan ekle diyerek kendi beyayiş ilanınızı yer değişikliği kategorisini seçerek ekleyebilirsiniz