Rapor Alan İşçilerin Hakem Hastaneye Gönderilmesi !
Herkes gibi kamu çalışanları hastalanabilir ve sağlık raporu alabilir. Fakat her durumda olduğu gibi, burada da bu hakkını suiistimal etmek isteyecek personelin olabileceği mevzuat tarafından öngörülmüştür. Böyle bir durumda sağlık raporu nedeniyle raporun hakem hastaneye sevk edilmesi gündeme gelir. Peki, ama raporlar hangi durumlarda hakem hastaneye gönderilir? Çalışanlar hakem hastaneye nasıl gönderilir?
Çalışanların hastaneye gönderilecek aşamaya gelmesi, aşağıdaki süreçlerin geride bırakıldığı anlamına gelir:
** Personel sağlık raporu almıştır.
** Raporunu kurumuna teslim etmiştir.
** Kurumun, çalışanın raporunun geçerliliği konusunda tereddütleri vardır.
Hiçbir kamu kurumunda işlemler idarecilerin keyfine göre yapılmaz ve belirlenmez. Hakem hastane kavramından ve çalışanların buraya gönderilmesinden bahsediyorsa, elbette bunun bir altyapısının olması gerekir. Nitekim Cumhurbaşkanı tarafından yürütülen Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te bu durum düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin 7’nci maddesinin 7’nci fıkrasına göre; Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması halinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge ve eki hakem hastane listesi de konuyla ilgili diğer temel mevzuat metnidir.
Hakem hastane; düzenlenmiş bir istirahat raporunun fenne aykırı olduğu konusunda bir tereddüt bulunması halinde, rapor alan kişinin sevk edildiği ve rapor hakkında nihai kararı veren hastanedir.
Memurun hakem hastaneye sevk edilmesi için yukarıda bahsedilen yönetmeliğe göre aranan tek şart “sağlık raporunun fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması”dır. Soyut ve sübjektif olan bu ifadeye göre; idare memurun raporundan “şüphe” ettiği anda personelin hakem hastaneye sevkini isteyebilecektir. Bu şüphenin ve tereddüdün ne olması gerektiği ne yönetmelikte açıklanmış ne de başka bir yerde belirlenmiştir. O halde şöyle söyleyebiliriz: İdare, herhangi bir sağlık raporundan şüphe ettiği anda memuru hakem hastaneye gönderebilir.
Aslında bu sevk, bildiğimiz anlamda bir “sevk” değildir. Normalde sevk işlemlerini sağlık kuruluşları kendi aralarında yapar. Örneğin bir devlet hastanesi hastayı şehir hastanesine sevk eder. Bu durumdaki sevk, memurun bir yazı ekinde hakem hastaneye gönderilmesinden ibarettir.
Memur, kurumu tarafından hakem hastaneye sevk edildiğinde, kurumca yapılan itiraz bu hastanenin sağlık kurulunca değerlendirilir. Hakem hastanenin sağlık kurulunun kararı KESİN’dir ve buna itiraz edilemez.
Diyelim ki işçi hakem hastaneye gitti ve hakem hastanenin sağlık kurulu, işçiye verilen sağlık raporunu fenne aykırı olduğu kararına vardı. Bu durumda işçi hakkında hangi disiplin cezası uygulanır?
Bu durumda işçinin işe gitmediği günler için rapor gün süresi kadar günlük ücretinden kesinti yapılacağını, ayrıca usulsüz rapor alması nedeniyle, sırasıyla, İHTAR ve YEVMİYE KESME CEZASI ile tecziye edileceği disiplin hükümlerinin uygulanacağını söyleyebiliriz.
Hakem hastane listesi ve bölge hakem hastane listesi Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olup personelin gönderileceği hakem hastanenin hangisi olduğunu, Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’nin 36’ncı maddesi doğrultusunda kamu kurumunun belirlemesi gerekir.